Spicy aardappelsalade met saté babi met en knoflooksprinkels.

45 min

Perfect op de the grill of barbecue

  • 3 Personen
  • 45 Minuten
  • Main course
  • 2605 KCAL

Ingrediënten

  • Voor de spicy aardappelsalade:
  • 500 g Multipurpose aardappelen
  • 100 g diepvrieserwten
  • 2 cm gember, zonder schil
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • Verse rode peper, naar smaak
  • 1 augurk, in blokjes gesneden
  • 1 gele paprika, in blokjes gesneden
  • 2 el crème fraîche
  • 1 el mayonaise
  • Zout, naar smaak
  • Ingrediënten: Voor de saté babi:
  • 250 g speklappen zonder zwoerd, in kleine blokjes gesneden
  • 250 g schouderkarbonade, in kleine blokjes gesneden
  • 2 tenen knoflook, geraspt
  • ½ tl korianderpoeder
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 100 ml ketjap manis
  • 1 el bruine suiker
  • ½ citroen, sap
  • Voor de knoflooksprinkels:
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 6 tenen knoflook, schoon en in dunne plakjes gesneden

Bereidingswijze

Stap 1

Marineer het varkensvlees minimaal 12 uur in een mengsel van knoflook, korianderpoeder, zonnebloemolie, ketjap manis, bruine suiker en citroensap. Rijg het vlees daarna aan de geweekte satéprikkers.

Stap 2

Doe de aardappelen in een pan met ruim water. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Kook vervolgens de aardappelen in 8-10 minuten gaar. Voeg de laatste 2 minuten de diepvrieserwten toe en kook deze kort mee. Giet alles af en laat de aardappelen en erwtjes afkoelen

Stap 3

Ondertussen kunnen de knoflooksprinkels worden gemaakt.  Schenk de zonnebloemolie in een kleine steelpan en voeg hieraan de knoflookplakjes toe. Verwarm de olie met knoflook langzaam op laag tot matig vuur en roer regelmatig door de pan. Zet ondertussen een kom, zeef en keukenpapier klaar. Als de knoflook licht begint te kleuren en niet meer bruist, is deze klaar. (Dat duurt zeker 8 tot 10 minuten). Giet de olie door de zeef. Laat de knoflookplakjes afkoelen en uitlekken op keukenpapier. De knoflook wordt bitter als deze te ver goudbruin gebakken is. De afgekoelde knoflooksprinkels kunnen een week bewaard worden in een afsluitbaar bakje.

De (knoflook)olie die overblijft is prima te gebruiken om in te bakken of wokken.

Stap 4

Maak de spicy aardappelsalade zodra de gekookte aardappels zijn afgekoeld. Rasp de gember en voeg deze toe aan de aardappelen en erwtjes. Voeg de sjalot, rode peper, augurk, gele paprika, créme fraîche en mayonaise toe. Meng alles goed door elkaar en maak de salade op smaak met zout en eventueel extra rode peper en gember.

Stap 5

Rooster de saté babi op een kooltjes-BBQ voor het smakelijkste resultaat. Draai de sateetjes regelmatig om. Dit duurt circa 8 minuten. De sateetjes kunnen ook gegaard worden in een oven of airfryer op 180 °C of gebakken worden in een bak- of grillpan.

Stap 6

Serveer de sateetjes met de spicy aardappelsalade en strooi er wat knoflooksprinkels overheen.

Stap 7

Bereiding: Marineren van het varkensvlees duurt minimaal 12 uur. Overige bereidingstijd 45 minuten.

Extra nodig: 15 Satéstokjes, geweekt in water. Keukenpapier om op uit te lekken. BBQ met kooltjes, maar de sateetjes kunnen ook gegaard worden in de oven, airfryer, bak- of grillpan.